Turecko Základné informácie

Turecko – Základné informácie

Povesťami opradená krajina, kde sa tradície snúbia s modernými západnými vplyvmi. Môžete sa tešiť na skalnaté pobrežia s pôsobivými horskými scenériami a na niekoľko storočí staré mestá.

Tajomný Orient, zvodné pobrežie, krásne pláže, jedinečné antické pamiatky aj neopakovateľné zázraky prírody ako je „bavlníkový hrad“ Pamukkale alebo „rozprávkové komíny“ Kappadokia. …to sú pokušenia, ktorým je ťažké odolať. Doprajte si orientálny luxus aj preslávené turecké kúpele – hamam. Bola by škoda nevyskúšať Orient, ktorý je na dosah.

Turecko sa rozprestiera medzi dvoma kontinentmi, a symbolicky ho spája monumentálny Bosporský most v Istanbule. Krajina svojou polohou, rozlohou (780 000 km2, z toho 97% na ázijskom kontinente) a počtom obyvateľov (74 miliónov) patrí medzi najvýznamnejšie v celom regióne východného Stredomoria a Blízkeho východu. Veľkú časť vnútorného Turecka vypĺňa rozsiahla náhorná plošina Anatólia, ktorá je takmer po celom obvode lemovaná horami. Najvyššou horou je 5165 m vysoký bájny Ararat na severovýchode krajiny. Turecké pobrežie je popri  Istanbule hlavným lákadlom krajiny.  Zatiaľ čo vody Stredozemného mora obmývajú v oblasti Antalye a Alanye krásne nekonečné pláže, v oblasti Kusadasi tvorí Egejské more čarovné zátoky obklopené svahmi, pokrytými stredomorskými píniami.

Turecko tiež disponuje množstvom antických pamiatok, ktoré nám len pripomínajú, ako tesne je zviazaná európska história s Tureckom. Antických pamiatok je tu dokonca viac ako v Grécku a to nielen na pobreží. Medzi najznámejšie patrí staroveké mesto Efes, horský Thermessos, Hierapolis alebo pamiatky v Istanbule. Hovorí sa, že Turecko je najväčším múzeom pod otvoreným nebom. Navyše pre turistov ponúka miesta úplne jedinečné, ako divokú bizarnú rozprávkovú krajinu skalných formácií Kappadokiu, alebo bavlníkový hrad Pamukkale. Turecká kuchyňa je povestná svojou rozmanitosťou a vynikajúcou chuťou. Je ovplyvnená niekoľkými kultúrami, tradíciami centrálnej anatolskej kuchyne. Najobľúbenejším mäsom je jahňacie, hovädzie, kuracie alebo ryby. Turci nikdy nekonzumujú bravčové mäso. Ak premýšľate, čo ochutnať, vyskúšajte napríklad börek, čo je lístkové cesto naplnené syrom, mletým mäsom, alebo špenátom. Medzi najznámejšie turecké jedlo patria určite rôzne druhy kebabov, alebo köfte, ktoré sa dajú prirovnaj k fašírkam. Aj keď sa vám najprv budú zdať turecké zákusky príliš sladké a niekedy naozaj doslova plávajú v množstve sladkého sirupu, určite nevynechajte baklavu. Vo veľkom množstve sa v Turecku popíja čaj, ktorý sa podáva v malých pohároch a väčšinou býva veľmi silný.

 TURECKO

Vzhľadom na rozlohu krajiny sa podnebie v jednotlivých častiach výrazne líši. Zatiaľ čo vnútrozemské  kontinentálne podnebie prináša horúce letá a veľmi chladné zimy, na stredomorskom pobreží panuje príjemné teplé subtropické počasie, ktoré spôsobuje, že letná turistická sezóna je veľmi dlhá a trvá od apríla až do začiatku novembra a aj počas zimy v Európe panuje na južnom pobreží Turecka, na tzv. Tureckej riviére, veľmi príjemné umiernené počasie. Úradným jazykom je turečtina, dohovoríte sa však aj veľmi dobre po anglicky alebo nemecky.

 CESTOVNÉ DOKLADY

Pri turistických cestách do Turecka  nie je od držiteľov cestovných pasov SR požadované vstupné vízum. Pas musí byť platný minimálne 6 mesiacov po návrate z dovolenky. Držitelia cestovných pasov iných štátov sú povinní zabezpečiť si potrebné doklady na cestu na príslušnom veľvyslanectve alebo konzuláte. Ak cestuje dieťa mladšie ako 18 rokov s rodičom iného mena, odporúčame mať so sebou kópiu rodného listu dieťaťa v angličtine. Ak cestuje dieťa mladšie ako 18 rokov so starými rodičmi alebo inými osobami, odporúčame mať so sebou podpísané prehlásenie jedného z rodičov, že s danou osobou môže cestovať (súhlas rodiča s vycestovaním v angličtine s uvedeným telefónnym číslom).

S platnosťou  od 1. januára 2013 musí byť každý občan, teda aj maloletí,  držiteľom vlastného cestovného dokladu.

Hos geldiniz! Vitajte v Turecku!

Kľúčové slová:

Juraj

Absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovej v odbore Počítačová matematika. Následne odchádza do Anglicka, kde študuje Umeleckú fotografiu na Royal Academy of Arts. Zakladá spoločnosť Digital Media House Ltd. v Londýne a nasledujúcich 15 rokov pracuje ako fotograf na voľnej nohe pre BBC a hlavne National Geographic. V roku 2013 sa vracia na Slovensko.
V spolupráci s ľuďmi v jeho firme v Londýne sa rozhodne spustiť portál Travelista. Rovnako v tom istom čase rozširuje svoje portfólio a rozhodne sa nakrúcať unikátne zábery z rôznych destinácií sveta pomocou najmodernejšej techniky a to 4 dronmi zn. DJI, Typhoon a kamerami GoPro. Posledným počinom je vydávanie elektronického časopisu Travelista. Časopis plánuje vydávať v mesačnej periodicite. Časopis bude distribuovaný zdarma. Viac o časopise TU.

Pridať komentár

Click here to post a comment

Travelista na cestách – PERU

From our trip to Peru from Dec-27-2016 to Jan-07-2017

Prihláste sa k odberu noviniek

Hrajte o 3 tablety iPad 2


Zadajte nasledovné udaje a automaticky získate predplatné časopisu TRAVELISTA na 1 rok a navyše ste v hre o 3 tablety iPad 2