Blog Taliansko

Kalábria – talianský raj

Taliansko - tiež sa vám pri vyslovení tohto mena vybavia preplnené pláže Bibione, znečistené more a neútulné kempy s množstvom karavanov? Potom je načase, aby ste na túto nádhernú krajinu zmenili názor a navštívili povestný stredomorský raj - Kalábriu.

Kalábria je najjužnejším regiónom Apeninského polostrova, priehlavkom a špičkou známej talianskej topánky. Dodnes sa pre svoju panenskú prírodu, biele piesočnaté pláže a priezračné more radí nielen k najkrajším, ale aj k najčistejším miestam v Taliansku. Svoj názov dostala pred viac ako piatimi tisíckami rokov od gréckych moreplavcov, ktorí, očarení tunajšími píniovými hájmi, nazvali oblasť Calabria (Calab znamená v gréčtine píniový les). V tieni týchto typických stredomorských porastov dodnes nachádza odpočinok nejeden obyvateľ polostrova.

Mnohých návštevníkov do Kalábrie priťahuje skoro 800 kilometrov dlhé skalnaté pobrežie s vápencovými útesmi a belostné piesočné i okruhliakové pláže, ktoré oproti plážam v severnej časti Talianska zívajú prázdnotou aj v horúcich letných mesiacoch. Kolorit tunajšej oblasti dodávajú malebné stredomorské mestečká s kľukatými uličkami. Najkrajším z nich je bezpochyby Tropea, ktorú by ste ani vy počas svojej návštevy rozhodne nemali vynechať. Pochádza z grécko-normanskej doby, z ktorej sa tu dochovala rada pamiatok. Medzi najznámejšie patrí katedrála, v ktorej sú dodnes vystavené nevybuchnuté míny z druhej svetovej vojny. Za jasného dňa si môžete z pobrežnej promenády vychutnať pohľady na tlejúci kužeľ sopky Stromboli. Prehliadku mestečka odporúčame zakončiť v niektorej z miestnych taverien a okúsiť tunajšie špeciality. Kalábrijska kuchyne vás iste nesklame, hoci sa takmer výhradne skladá z cestovín, pizze, pikantných klobások a morských plodov. Ako aperitív určite vyskúšajte citrónový likér limoncello.

Možno práve vďaka tomu, že Kalábria odjakživa patrila k najchudobnejším poľnohospodárskym krajom, nehyzdia tunajšiu krajinu žiadne priemyselné komplexy ani továrne. Naopak, poľnohospodárstvo tu prevažuje dodnes, a tak nás na každom kroku sprevádzajú sady citrusov, olív a fíg, súkromné políčka a samozrejme všadeprítomné vinice. Zvlášť na miestne víno sú obyvatelia Kalábrie pyšní a treba uznať, že oprávnene.

Kľúčové slová:

Juraj

Absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovej v odbore Počítačová matematika. Následne odchádza do Anglicka, kde študuje Umeleckú fotografiu na Royal Academy of Arts. Zakladá spoločnosť Digital Media House Ltd. v Londýne a nasledujúcich 15 rokov pracuje ako fotograf na voľnej nohe pre BBC a hlavne National Geographic. V roku 2013 sa vracia na Slovensko.
V spolupráci s ľuďmi v jeho firme v Londýne sa rozhodne spustiť portál Travelista. Rovnako v tom istom čase rozširuje svoje portfólio a rozhodne sa nakrúcať unikátne zábery z rôznych destinácií sveta pomocou najmodernejšej techniky a to 4 dronmi zn. DJI, Typhoon a kamerami GoPro. Posledným počinom je vydávanie elektronického časopisu Travelista. Časopis plánuje vydávať v mesačnej periodicite. Časopis bude distribuovaný zdarma. Viac o časopise TU.

Pridať komentár

Click here to post a comment

Travelista na cestách – PERU

From our trip to Peru from Dec-27-2016 to Jan-07-2017

Prihláste sa k odberu noviniek

Hrajte o 3 tablety iPad 2


Zadajte nasledovné udaje a automaticky získate predplatné časopisu TRAVELISTA na 1 rok a navyše ste v hre o 3 tablety iPad 2